Om Verftet og Ny-Hellesund

1/2

KLIKK PÅ BILDET FOR EN STØRRE VERSJON.

Verftet

 

Verftet består av 19 moderne utleieleiligheter.

 

Verftet i Ny-Hellesund er bygget på grunnen til det gamle Bentsen&Sønner Slipp og Mek.verksted. Her ble det i 99 år bygget og vedlikeholdt båter før det ble lagt ned i 2008.

 

Men familiens virksomhet på stedet videreføres gjennom Hanne Bentsen. Hun er datter av verftets siste eier, Jan Erik Bentsen, og driver utleievirksomheten av ferieleiligheter og konferansrom.

 

Dagens nye bygninger er tegnet med modell i det gamle verkstedet, og likheten er slående. Arkitekten bak Verftet er Tor Linge Tønnesen i Strek Arkitekter, og utformingen er gjort i nært samarbeid med fylkeskonservatoren. Kunstneren Per Fronth, blant annet kjent for diplomet til Nobels Fredspris, har gitt både leiligheter og fellesområder en kunstnerisk utsmykning. 

 

Av byggene på Verftet skiller ett seg særskilt ut. Det eneste byggverket som ble stående igjen da de gamle bygningene ble revet, var den 50m3 store tanken for solarolje. Under ledelse av Per Fronth er tanken ombygget til en leilighet som det kun finnes én av sitt slag. Denne er det også mulig å leie, og er en helt spesiell suite. 

Eget program på NRK

NRK fulgte byggeprosessen fra skipsverft til gjestgiveri. Innslaget er vist flere ganger på TV, og du kan se det ved å klikke her. 

Bilder fra det gamle verftet

Klikk på bildene til høyre for å se bilder fra det gamle Bentsen&Sønner Slipp og mek. verksted.

 

Vi anbefaler også bildene til de to fotografene Jon-Petter Thorsen og Arnfinn Haaverstad som tok bilder fra driften på det gamle verftet de siste månedene før det ble lagt ned i 2008.

 

JON-PETTER THORSENS WEBSIDE, KLIKK HER

 

ARNFINN HAAVERSTADS WEBSIDE, KLIKK HER

Ny-Hellesund

 

Ny-Hellesund er en fredet uthavn i Søgnes skjærgård, like vest for Kristiansand. I tidligere tider var Ny-Hellesund et sentralt sted for skipstrafikken langs kysten og hadde på sitt meste over 100 fastboende med skole, butikk, losstasjon, tollstasjon og et kongelig privilegert gjestgiveri.

 

I dag er Ny-Hellesund landets første fredede uthavn, og er et yndet stoppested for båtfolket. Øygruppa har flotte friområder, fiskemuligheter, badeplasser og mulighet for flotte turer både på land og til sjøs i den typiske sørlandsskjærgården. Hver sommer spilles det teater i det gamle skolehuset og basaren samme sted er landets eldste.

 

Ny-Hellesund har gjennom alle tider vært en trygg havn hvor folk fra fjern og nær har søkt ly, og uthavnen fikk sitt første kongelige privilegerte gjestgiveri allerede i 1694. 

 

Ny-Hellesund omfatter øyene Monsøya, Helgøya, Kapelløya og noen mindre holmer. Øyene og holmene omringer det som en gang var en av Sørlandets beste seilskutehavner.

 

Olav den Hellige

En legende nedskrevet omkring 1460 i Ribe i Danmark, knytter Hellig Olavs navn til " Hyllets Sund". Dette antas å være Olavsundet i Ny-Hellesund. Hellig Olav (995 - 1030) kappseilte med sin halvbror Harald Hardråde (1015 - 1066) og befalte sin styrmann å styre skipet rett mot land. "- Og plutselig delte landet seg og det var åpnet vann som kalles av alle helt ned til vår tid " Det Hyllets Sund ". Gjennom muntlige overleveringer har det blitt spunnet videre på denne hendelse.

 

En del av fjellet i Olavsundet har form som profilen av et ansikt. Det skal være Hellig Olavs profil. Som takk for at Gud åpnet fjellet for ham, skal Hellig Olav ha latt bygge to store varder på Helgøya.

 

Bosetting i steinalderen

På Monsøya bodde det mennesker allerede i steinalderen, men den skrevne historie om mennesker og handel begynner på 1600-tallet.

 

Etter at Kristiansand ble grunnlagt i 1641, ble handel i uthavnene forbudt. Denne anti-distriktspolitikk førte til en midlertidig nedgang i virksomheten i Ny-Hellesund.

 

Gjestgiveritradisjoner fra Kong Christian Quart

I 1694 fikk Ny-Hellesund et gjestgiveri med kongelig privelegium. I 1706 bodde det ca. 30 mennesker på øyene. Fra begynnelsen av 1700-tallet overtok øygruppens innbyggere mye av den eksport av trelast og hummer som hollenderene og engelskmenn startet - antagelig på slutten av 1500-tallet.

 

 

Losvirksomhet

Da losvirksomheten i Norge ble organisert i 1721, ble Ny-Hellesund eget losoldermannsdistrikt. Til tross for mange kriger i Europa og nødsår i Norge, steg innbyggertallet til 113 i 1801.

 

De neste 13 år er den mest dramatiske i uthavnens historie. Under krigen mot England i 1807 - 1809 ble kanonbåter plassert i havnen, og det var signalstasjon på toppen av Monsøya.

 

Seilskutetid var storhetstid

På 1800-tallet var perioden 1840-60 den beste for innbyggerne i Ny-Hellesund. Da kunne det ligge opptil 70 seilskuter i havnen, og innbyggertallet steg til 212 i 1865. Men etterhvert som dampskipene overtok seilskutenes rolle, ble det mindre trafikk, og innbyggertallet sank til 154 i 1900.

 

Det hjalp ikke at uthavnen hadde både fast skole, butikk, postkontor, rutebåtforbindelse, losstasjon og tollstasjon. Fraflytting til fastlandet og også til USA fortsatte på 1900-tallet, og i 2010 er det bare 14 fastboende.

 

Kystfortet

De to store vardene ble bygget i 1948 etter at tyskerne rev de gamle under 2. verdenskrig. Der oppe kan man også oppleve restene etter fortet som tyskerne bygget i perioden 1940 - 45.

 

Kunstnere i Ny-Hellesund

Fra begynnelsen av 1800-tallet har kunstnere vært opptatt av Ny-Hellesunds vakre og særegne natur. Fra slutten av 1800-tallet har forfattere latt seg fascinere både av naturen og menneskene i denne gamel uthavnen.

 

I året 1800 foreviget den engelske kunstneren John William Edy sine inntrykk fra sitt besøk i Ny-Hellesund. På slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet viste norges første friluftsmaler, Amaldus Nielsen, gjennom sine mange malerier fra Ny-Hellesund at Sørlandet har sine estetiske kvaliteter.

 

Forfatteren Vilhelm Krags forfatterskap er sterkt knyttet til Ny-Hellesund. Gjennom boken " Stenansigtet " og en rekke fortellinger, dikt og sanger har han med dikterisk frihet beskrevet naturen, menneskene, legendene og havnens historie. Han hadde ofte besøk av kunstnervenner, og det var i Havbukta at Nordahl Grieg skrev "Til Ungdommen"

 

I 2009 fikk Olavsundet stor eksponering i verdenspressen ved at kunstneren Per Fronth benyttet motivet "Olavsundet" (archipelago) til Nobel Fredspris Diplomet. I dag er verket i Fredsprisvinner 2009, den amerikanske presidenten Barack Obama´s eie.

 

Kilde: Jan G. Langfeldt.  Les mer på Langfeldts egne sider.

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • TripAdvisor - White Circle

Verftet i Ny-Hellesund

 
975 46 016 | verftet@nyhellesund.com
 
Denne sesongen er det dessverre ikke café på Verftet. 

© 2015 by Ny-Hellesund Utleie as. Proudly created with Wix.com